Mobil Yazılım Nedir?

ünümüzde cep telefonlarının özelliklerinin artması artık yazılımcıları bu konuda yenilikler oluşturmaları konusunda zorluyor. Geçtiğimiz zamanlarda yalnızca bilgisayarda yapabildiğimiz özelliklerin şimdilerde cep telefonlarında da yapabilmemiz ve internet bağlantı hızlarının cep telefonlarında 4.5G ile artırılmış olması mobil yazılımların çeşitlenmesine olanak sağlıyor.

Peki mobil yazılım nedir?

Mobil yazılımlar Android, IOS ve Windows Phone işletim sistemli cep telefonları için kullanıcıların işlemlerini daha hızlı ve daha kolay bir şekilde kullanmalarını sağlayan uygulamalardır.

Google’ın sahip olduğu Android yazılımlarını geliştirmek için EClipse veya Android Studio isimli programların kullanılması gerekirken, Apple’ın sahip olduğu IOS işletim sistemlerinin mobil uygulamalarını geliştirmek için XCode yazılımı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Peki bu mobil yazılımlar nerelerde kullanılır?

Mobil uygulamaları artık hayatımızın her yerinde kullanmamız mümkün. Klima ve televizyonlar gibi uzaktan kumanda edilebilme özelliği olan cihazları kontrol etmek için, bir ürün satın almak için, insanlarla iletişim kurmak için kullanılabilir. Ayrıca cep telefonlarının bazı özelliklerinin kullanılması zor iken, bu mobil yazılımlar ile özellikleri daha kolay şekilde kullanabilirsiniz. Buna örnek olarak ta cep telefonlarının flaş özelliğini el feneri olarak kullanmak gösterilebilir.

Cihaz sayısının fazla olması ve ücretsiz bir şekilde piyasaya sunulması nedeniyle Android mobil yazılımlarının geliştirilmesi konusunda günümüzde büyük bir artış görünüyor. Bununla beraber yazılımları geliştirme konusunda uygulama geliştiricilere detaylı bilgiler veren Google, Play Store‘da yayınlanmış olan yazılımın kaç kullanıcısının uygulama hatası aldığını ve ne şekilde düzenlenebileceğinin bilgisini vererek yazılımcılara uygulama hatalarının giderilmesi konusunda yardımcı oluyor. Fakat yazılımının özgün olduğu görülen ve açık kaynak kodlarının piyasaya konulmaması IOS konusunda uygulama azlığına neden oluyor. Aynı şekilde pazarda kendisine çok fazla yer bulamayan Windows Phone işletim sistemli cep telefonları için de uygulama mağazalarında sınırlı sayıda ürün görmemizi sağlıyor.