Domain (Alan Adı) Nedir?

Alan adı nedir nasıl alınır sorusunun cevabı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Kısa tanımı ile web sitenizin adı domain olarak adlandırılır. Yani internet kullanıcıları sizin sitenize girmek için bu isimden yararlanır. Bilgisayarlar ise sayı dizileri olan IP adreslerini kullanmaktadır. Bilgisayarlar makine olduğundan dolayı bunları hafızalarına kaydederler ve hatırlamaları kolaydır. Fakat insanların her web sitesi için bu sayı dizisini akıllarında tutmaları zor olacaktır. Bu sebeple IP adresine yerine kullanıcıların siteye girişleri için alan adları kullanılmaktadır.

Domain nedir ne işe yarar sorusunun cevabını da verdikten sonra alan adlarının içeriklerinden söz etmek gerekiyor. Rakam ve harf kombinasyonu olabilecek olan bu isimlerin sonuna farklı türlerde uzantılar da getirilmektedir. .net, .com gibi çok fazla sayıda uzantı bulunmaktadır. Örneğin Com domain ticari web site sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Bu uzantının sonuna da ülke kodları getirilebilir. Com.tr gibi. Fakat bu alan adlarını kullanabilmeniz için bunların daha önceden kaydedilmiş olması gerekmektedir. Kaydedilen alan adının daha sonra farklı bir site sahibi tarafından alınması söz konusu olmayacaktır. Çünkü her alan adı eşsizdir. Alan adları aynı olmayacağı gibi size ait bir alan adını URL kısmına yazan bir kullanıcının farklı bir siteye yönlendirilmesi söz konusu olmaz. Sizin alan adınız yazılıyor ise sizin sitenize girer. Bunun için alan adı sorgulama işleminden yararlanılabilir. Yani almayı düşündüğünüz alan adının farklı kullanıcılar tarafından kullanılıp kullanılmadığını sorgulama yaparak kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

 Yine alan adı örnekleri incelemesi de yaparak faaliyet gösterdiğiniz sektöre, şirketinizin kurumsal kimliğine ya da markanıza en uygun domain tercihinde bulunabilirsiniz. Bu alan adlarının pek çoğu para ile satılmaktadır ve fiyatları internet üzerinde değişiklik göstermektedir. Bir web sitesine sahip olmanın ilk adımı olan bu web siteleri profesyonel e-posta sistemleri için de tercih edilebilmektedir. Bu sayede firmanız, markanız ya da ürünleriniz daha meşru bir hal alacak ve kullanıcılar sizlere güvenecektir. Ayrıca alan adınızın olması barındırma aldığınız anlamına gelmez. Dosyalarınızın depolanması için bir de depolamaya ihtiyaç duyacaksınız.