HTTP Error 404 Hatası Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Google üzerinde arama yapıyorsunuz ya da bir sayfanın URL’sini bilerek giriş yapıyorsunuz. Fakat istediğiniz sitenin açılmasını beklerken http error 404 hatası karşınıza çıkıyor. Standart bir http durum kodu olan bu hata tarayıcı tarafından gönderilmektedir. Çevrimiçi bir varlığın web sunucusu tarafından oluşturulan ve istemciye gönderilen bu hata nasıl ortaya çıkıyor, bunu inceleyelim.

404 hata sayfası yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Web sitesinde var olan içeriklerin kaldırılması ya da içeriklerin farklı bir web sitesi adresine taşınmış olması durumunda web sunucusu tarafından kullanıcılara bu hata sunulmaktadır. Error 404 sayfası ne demek diye merak eden pek çok kişi bulunuyor. Bu hata sayfası;

  • Girilen alan adının kullanılmıyor olduğunu
  • Talep edilen alan adının DNS tarafından bir IP adresi tarafından kullanılamıyor olduğunu
  • Web sayfalarının çalışmaması ya da bağlantıların bozuk olduğunu,
  • URL’nin yanlış girildiğini
  • İçeriğin ya da URL’nin silindiğini ya da taşındığını göstermektedir.

Tarayıcılar tarafından içeriklerin taşındığı ya da silindiğinin bilinmemesi sebebi ile ölü olan bağlantılar uzun bir zaman bırakılmaktadır. Pek çok sayfa çevrimdışı olsa da arama motorları tarafından görüntülenmeye devam etmektedir. Haber portalları ya da blog gibi sayfaların kaldırıldığı ya da farklı bir alana taşındığı bilinmediğinden dolayı 404 not found error gibi hatalar ile karşılaşmak da mümkün olmaktadır.

Error 404 ne demek olduğundan bahsettikten sonra bir de bu hatanın nasıl düzeltileceği üzerine konuşalım. Bu tarz bir hata ile karşılaşmak demek kullanıcıların aramış oldukları bilgilerin olmadığı anlamına gelmemektedir. Sayfanın yeniden yüklenmesi, URL kısmının kontrol edilmesi, web sitenin arama seçeneklerinden yararlanılması, farklı bir arama motoru kullanılması, dizin düzenleri üzerinden geri gelmenin sağlanması, çerezlerin ve tarayıcıya ait ön belleğin silinmesi gibi yapılacak olan düzenlemeler ile web sayfalarına ulaşmak da mümkün olmaktadır.

404 hatası ile karşılaşılması durumunda yukarıda saydığımız çözüm yollarını uygulamasına rağmen kullanıcı web sitenizi bulamıyor ya da giriş yapamıyor ise sizler için bu durumun itibar zedeleyici olacağını unutmayın. Web sitelerindeki trafiğin azalmasının sebepleri arasında 404 hatası da gösterilebilir.