Tipografi Nedir?

Televizyon, internet gibi pek çok kavram üzerinde bu gün tipografi kelimesinin aktif olduğu görülmektedir. Kullanılan tasarımlarda hayati bir öneme sahip olan bu kavram neden önemlidir, ne anlam ifade eder gibi soruların cevaplarını vermek için bu içeriği hazırladık. Harf ve sembollerin kullanılması ile ortaya çıkan bir yazı sanatı diye tabir edilen bu kavram aslına bakılırsa psikolojik etkilerin de bir ürünü olmaktadır. Pek çok firma tarafından da kullanılan bu konsept kullanıcıların okuması ve okuduklarını anlaması için aslında grafik tasarıma ait ögeler de içermektedir.

İçerik pazarlama bu gün bir sektör olarak emin adımlar ile ilerlemektedir. Web tasarım üzerinde entegrasyonun sağlanması sonrasında insanların web sitelerini güzelleştirmek için  bu tür uygulamalara gittiği görülmektedir. İnsan vücudunun nasıl ki büyük bir bölümü sudan oluşuyor ise web sitelerinin %95’lik kısmını da içerik ihtiva etmektedir. İçeriğin estetik bir biçimde gösterilmesi olarak ifade edilen tipografi web sitelerinde önemli bir yere sahiptir. Peki ne tür avantajlar sağlıyor;

  • Markanın geleceğe taşınması söz konusu olmaktadır.
  • Web sitesinin aslında estetik olarak kuş bakışı halidir.
  • Sayfada var olan içeriklere kullanıcıların dikkat kesilmesi sağlanır.
  • Web siteleri için tutarlılık çok önemlidir. Tutarlılık bu web siteleri vasıtası ile sağlanmaktadır.
  • Sitede kullanıcı deneyimi maksimize edilir.
  • Okuyuculara içerik üzerinden bir nevi rehberlik edilmiş olur.

Web sitelerinde ziyaretçi algısı diye  bir durum vardır. Bu algının pozitif yönde şekillenmesi ise tipografi ile mümkün olmaktadır. Kullanıcıların siteye karşı sadakatli olması ve geri dönmek üzere siteyi terk etmeleri bir web sitesi için hayati önem taşımaktadır. İçeriklerin etkileyici bir şekilde sunumu doğrudan web sitesinin performansını da artırmaktadır. İyi hazırlanmış bir web sitesi kullanıcı trafiğine artı değer katmaktadır.

Siteye mükemmel bir içerik eklemek site başarısı ve kullanıcı trafiğinin oluşturulması için yeterli olmamaktadır. İçeriğin kullanıcılara nasıl sunulduğu ve ne şekilde sunulduğu da çok önemlidir. Seçilen metinlerin görüntüsü, boyutu gibi özellikleri kullanıcıların dikkatini çekecektir. Web sitelerinin yapısı ve akışı ile ilgili fikir alma noktasında da tipografi yarar sağlıyor.