Portfolyo, genellikle bir öğrencinin öğrenim durumu hakkında bilgi almak için düzenlenmektedir. Öğrencinin başarı durumu ölçmek adına düzenlenmekte olduğu da bilinir.
Bir veya daha fazla alandaki başarılarını ölçmek için de kullanılan bir sistemdir. Özellikle kendilerini değerlendirmek isteyen kişilerin kullanım sağladığı bu belge, kişilerin kendi gelişimlerini ölçmelerine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra hangi alanlarda daha başarılı olduklarını anlamalarına da yardımcı olur. Çoğu zaman öğrenci odaklı yapılırlar. Bu durum öğrencilerin hangi alanda iyi olup hangi alanda daha çok çaba sarf etmesi gerektiği hakkında da bilgi verdiği için kullanılmaktadır.
Portfolyonun Amacı Nedir?
Portfolyo, özellikle eğitim alanında kullanılan bir belgedir. Çoğunluklu olarak kişinin gelişimini izleyebilmek için kullanılmaktadır. Bu belge sayesinde kişi gelişimini görmüş ve kendisini değerlendirebilecektir. Buda kişinin kendisini ve gelişimini izlemesi demektir. Kişinin kendisini izleyebilmesi de bu belgenin amaçlarından bir tanesidir.
Kişinin zaman içerisindeki öğrenimlerini kat ettiği mesafeyi göstermek amacı ile kullanılmaktadır. Böylece kişiler elde ettikleri bilgileri görerek daha da sıkı çalışmalar ayarlayabilmektedir. Bu belgenin amaçlarından bir tanesi ise bir sonraki senelere bilgi aktarımı yapmaktır. Yani kişiler bu belgeleri hazırladıklarında geçmiş senelerde neler öğrendiğini ve nasıl yol kat etmiş olduğunu görmüş olacaktır.
Portfolyo İçeriği
Portfolyo, kelime anlamı olarak bir kişiyi tanıtmak amaçlı düzenlenen bilgiler içeren ve bir alana yönelik hazırlanmış bilgi topluluğu demektir. Bu nedenle içeriğinde de kişiye ait bilgiler bulunmaktadır.
İçeriğinde ilk olarak kapak yazısı bulunur. Kapak yazısından sonra ise içeriğinde kişinin kapsamlı bir özgeçmişi yer alır. Bu, kişinin tanınmasına katkı sağlamaktadır. Sonrasında ise referansları bulunur. Referanslar kişiler için oldukça önemli olan bilgileri içerir.
Bunun yanı sıra son olarak ve en önemlisi ise kişinin çalışmalarıdır. Kişinin çalışmaları bu belgeye eklenmesi gereken son ve en önemli içeriktir. Bu içerik de yerleştirildikten sonra işlemler tamamlanmaktadır.
Elektronik Portfolyo Nedir?
Portfolyo,teknolojinin ilerlemesi ile sanal ortamda da hazırlanabilmektedir. Elektronik portfolyo da sanal ortamda düzenlenmiş olan türüne denilmektedir. Elektronik portfolyo, geleneksel olan portfolyoya benzemektedir. Ancak bu türünü oluşturmak için bilgi birikimi gerekir ve bu bilgi birikimi teknoloji bilgisi ve becerisidir. Kişiler bu belgeyi sanal ortamdan hazırlayacakları için bu birikime ihtiyaç duyacaklardır.
Bu belgeleri düzenlemek için kullanılması gereken farklı platformlar da bulunmaktadır. Bu belgeyi hazırlamak için hipermedya programları,veri tabanı, kelime işlemci yazılımları, web tasarım programları kullanılmalıdır. Bu belgenin hazırlanması geleneksel olandan farklı olması nedeni ile önem arz etmektedir.
Bu belgeler bilgisayar ortamında ve bilgisayar disklerinde saklanmaktadır. Gerektiğinde veya istendiği durumlarda üzerinde gerekli değişimler yapılabilmektedir.
Elektronik Portfolyo Nasıl Hazırlanır?
Portfolyo hazırlamak geleneksel olanda oldukça basittir. Ancak elektronik olan belgeleri hazırlamak haliyle daha da zor olabilmektedir. Bu nedenle bu belgeleri düzenlemek için belirli aşamaların tamamlanması gerekmektedir.
Öncelikle portfolyonun hazırlanacağı bir web alana ya da bir blog sayfasına sahip olmanız gerekmektedir.Blog ya da web adresinde mutlaka hazırlayan kişinin isim bilgileri bulunması gerekir. Bu durum kişisel olarak hazırladığınızı bildirmek adına önem arz etmektedir. Web alanında hazırlayan kişiye ait güncel bir fotoğraf bulunmalıdır. Web alanında mutlaka güncel özgeçmişi bulunması gerekmektedir. Bu belge içerisinde hazırlayan kişinin kendi hayatına dair hazırlanmış kısa bilgiler içeren bir yazı bulunmalıdır.
Hazırlanmış olan projelerin birer resmi ile resmin yanına kısaca açıklamaları bulunmalıdır. Açıklama kısmında ne zaman yapıldığı, kimler için yapıldığı ve varsa proje arkadaşları da belirtilmelidir. Mutlaka güncel iletişim bilgileri de bulunması gerekmektedir.