Web sitelerinin kişi ve kurumlar için hedef müşteri kitlesine ulaşmada ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hatta bir firma henüz kurulum aşamasında iken web sitesinin hazırlandığını ve öncelikli olarak hayata geçirildiğini duyuyor, görüyoruz. Hal böyleyken web sitesi nasıl yapılır? sorusunun en çok yöneltilen sorular arasında olması son derece doğal. Biz de konuya açıklık getirelim ve web sitesi nasıl yapılır? merak edilen tüm sorulara cevap verelim dedik.
İnternet Sitesi Kurma
Bir web sitesi nasıl yapılır? internet sitesi nasıl kurulur adım-adım anlatarak yol göstermek istiyoruz. Tabi bu arada bu iş için uzmanların çalıştığı firmaların profesyonel bir hizmet sunduğunu da hatırlatmakta fayda var. Biz web sitesinin nasıl yapıldığını merak edenler veya amatörce de olsa kendi web sitesini kurmak isteyenler için rehberlik yapmak istiyoruz:
Alan adı/domain satınalma
Web sitesi kurmak için ilk olarak bir alan adı yani domain satın alınır. Alan adı, “.com” veya “.net “şeklinde biten internet adresidir. Kullanıcılar bu adresi yazarak internet üzerinde web sitesine ulaşabileceği gibi, web sitesi aracılığı ile verilecek olan ürün ve hizmetlerle ilgili anahtar kelimelerle de siteye ulaşım sağlanacaktır.
Barındırma/hosting hizmeti satınalma
Barındırma yani hosting, web sitesinin internette aktif olarak açılmasını sağlamaktadır. Sitede yayınlanan müzik, video, fotoğraf ve yazılara erişim için hosting hizmetinin alınması gerekir. Aynı zamanda sitede yüklü olan tüm bu veriler hosting yani barındırma ile depolanır.
Domain ve hostingi birbirine bağlama
Domain ve hosting satın aldıktan sonra iki araç birbirine bağlanarak site aktif hale getirilir. Alan adı tanımlandıktan sonra hostingin verdiği sunucu adresi alan adına tanımlanır. Böylece alan adı yönlendirmesi yapılmış olur. Alan adı bağlanan sunucu üzerinden çalışmaya başlar.
Google Dostu Web Sitesi
Google dostu bir web sitesi nasıl yapılır? sorusunun cevabını merak ediyorsanız hemen söyleyelim. Burada ilk ve olmazsa olmaz kural seo dur. Zaten seo nun amacı da Google dostu siteler oluşturmaya yardımcı olmaktır. Seo uyumlu bir web sitesindeki içerikler kullanıcı dostu, faydalı bilgiler içeren, kaliteli ve özgün metinlerdir. Özgün içerik demek kopya olmayan, asla doğallığını kaybetmeyen içeriklerdir. Genelde 250-300 kelime arasıdır.
İçerikler anahtar kelimelerle güçlendirilir. İçerik hangi konuda ise o konunun arama motorlarında taranmasında kullanılan anahtar kelimeler içerir.
Anahtar kelimeler bold olarak yazılır.
Site kodlaması hatasız olmalıdır.
Varsa kodlama hataları düzeltilmelidir.
Gereksiz kodlardan kurtulmak sitenin hızlı açılmasını sağlar.
Makalelere eklenen linkler en az 1 en fazla 3’ü geçmemelidir.
Şirket logosu internet ile uyumlu olmalı, değilse bir tasarımcı ile görüşüp uyumlu hale getirilmelidir.
Kaliteli Web Sitesi
Kaliteli bir web sitesinin hangi özelliklerde olması gerektiğini merak ediyorsanız hemen sıralayalım:
Özgün ve kaliteli içerik
İçeriklerin kaliteli ve özgün olması, bilgi verici olmanın yanında sıkıcı olmaması son derece önemlidir. Kopya içerikler Google tarafından hemen tespit edildiğinden web sitesinin kara listeye alınması an meselesidir.
Site Rengi
Site rengi firmanın adeta duruşunu ortaya koyan bir unsur olup kurumsal kimliği en doğru şekilde temsil eden renkler olmalıdır.
Web Uyumlu Yazı Tipi
Google bir web sitesinin yazı fontuna da dikkat ediyor. Süslü yazılardan ziyade profesyonel bir yazı fontunun kullanılması tavsiye ediliyor.
Sitede Gezinti
Bir web sitesinde gezinti bir kullanıcı için hem hızlı hem de hatasız olmalıdır. İstenen bilgiye ulaşmanın kolay olduğu bir sitede ziyaretçilerin daha uzun süre kaldığı bir gerçektir.
Mobil Uyumlu Web Sitesi
İnternet kullanımında cep telefonlarının ne denli aktif kullanıldığı düşünüldüğünde, bir web sitesinin mobil uyumlu olmasının ne denli önemli olduğu çok daha iyi anlaşılıyor.